Vergelijk 6 Escape Games van Bonaire

In deze blog leest u alles over de Escape Games, wat het verschil is met een Escaperoom en hoe de verschillende Escape Games de rijke historie van Bonaire tot leven brengen. Ga via de inhoudsopgave direct naar de gewenste game.

Inhoudsopgave

Er was eens… Een Escaperoom

De Escape Game als concept is relatief nieuw, de eerste bekende Escaperoom opende in Japan. Vanaf 2010 sloeg de trend over naar Oost-Europa en de rest van de wereld. Hoewel er inmiddels vele variaties zijn is het doel altijd dat je als team binnen een bepaalde tijd puzzels en raadsels moet oplossen. Het is niet alleen heel leuk om te doen maar het stimuleert ook het samenwerken. Volgens Erik Scherder (Neuropsycholoog) zorgt puzzelen voor een fitter brein. Het is dus nog eens gezond ook!

Wat is het verschil tussen een Escaperoom en een Escape Game?

De ’traditionele’ Escaperoom is een afgesloten kamer waar je als team binnen een uur uit moet zien te ontsnappen. De kamer heeft meestal een thema zoals het oplossen van een moord, ontsnappen uit een gevangenis of een horrorverhaal. In de kamer moeten jullie op zoek naar sloten, cijfercombinaties, sleutels en (vaak) mechanische puzzels. Wanneer jullie de laatste puzzel binnen de tijd kunnen oplossen dan winnen jullie het spel. Uiteraard zijn er ook geavanceerde varianten waarbij je in een levensechte theatersetting de stuipen op het lijf wordt gejaagd zoals bijvoorbeeld in Prison Escape.

De Escape Game brengt de Escaperoom-ervaring naar buiten. De toenemende mogelijkheden die bijvoorbeeld de smartphone biedt zorgen ervoor dat vrijwel iedereen altijd een gameconsole bij zich heeft. Met een scala aan functies zoals GPS, camera, filmpjes, geluiden, augmented reality wordt de ‘echte wereld’ omgetoverd tot één groot speelterrein. Alles in je omgeving kan ineens onderdeel zijn van een puzzel of opdracht. Hiermee zijn ook de toepassingen toegenomen waarvoor een Escape Game kan worden ingezet: Het wordt inmiddels gebruikt als: teambuilding, assessment bij een sollicitatie, onderdeel van een lespakket op scholen, enz.

Er was eens… Een eiland

Bonaire kent een rijke historie die voor veel bezoekers verborgen blijft. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Wanneer je het internet afstruint naar verhalen over de geschiedenis van het Bonaire dan kom je meestal niet verder dan een overzicht van wat er grosso modo in een bepaald tijdvak gebeurde. Vaak is het copy-paste van andere websites waardoor zelfs foutieve informatie veelvuldig verspreid wordt. Hierdoor denken bijvoorbeeld veel mensen dat Harry Belafonte een prominente rol heeft gespeelt op het eiland of dat het nummer ‘Island in the Sun’ over Bonaire gaat. In feite heeft hij maar een zeer korte periode op het eiland doorgebracht. Een slimme zakenman heeft de wijk Belnem naar hem vernoemd. Veel verder gaat de betrokkenheid niet.

Voor echte verhalen, details en duiding moet je dieper de boeken in. Gelukkig zijn die ook te vinden. Onder andere door de inspanningen van Boi Antoin zijn een groot aantal historische documenten gedigitaliseerd. Daarnaast is het interessant om de verhalen van Harald Linkels op o.a. Bonaire.nu te volgen. Hij beschrijft hier vaak de historische achtergronden van actuele problemen of situaties (al dan niet voorzien van een kritische beschouwing).

Escape Games hidden mansion1

Escape games van Bonaire

Met de introductie van de historische Escape Games op Bonaire zag Bee Caribe de mogelijkheid om de geschiedenis van het eiland toegankelijker te maken voor een groot publiek. Niet alleen voor bezoekers maar ook voor bewoners. Want zelfs als je hier geboren bent of al jaren op het eiland woont, is er nog steeds een hoop nieuws te ontdekken. Dat geldt zeker ook voor de maker van de games die bij het ontwerpen nog steeds achter hele nieuwe stukken van het ‘verborgen’ verleden komt.

De Escape Games behandelen steeds een specifieke tijdsperiode en gebied van Bonaire. Van de Caquetios Indianen tot het toerisme. Iedere game bevat bijzondere (culturele) plekken en laat zien hoe de bescherming van de natuur georganiseerd is. Ook wordt stil gestaan bij achtergronden van tradities zoals Dia di Rincon, de Bari en de Simadan. In iedere game zijn verrassende locaties opgenomen om te ontdekken zoals grotten, uitkijkpunten en verborgen landhuizen. Er wordt ook aangegeven wat je uitsluitend met een gids (b.v. de grotten) kunt ondernemen en waar je zonder gids op ontdekking kunt gaan.

HET BEGON BIJ CAPTAIN DON (Divers Paradise 2.0)

Bonaire is Divers Paradise. Maar waarom eigenlijk? Uiteraard door de schitterende onderwaterwereld rondom het eiland. Maar de reden waarom duizenden fanatieke duikers jaarlijks Bonaire bezoeken is Captain Don. Toen Don Stewart in 1962 op Bonaire aankwam waren er nauwelijks voorzieningen voor toeristen, laat staat voor duikers.

Het verhaal van Captain Don is bijzonder omdat hij een omslag in zijn leven kent van fervent speervisser naar beschermer van het rif en de natuur van Bonaire. De Escape Game Divers Paradise vertelt het verhaal van deze bijzondere man, duikpionier en activist die verantwoordelijk is voor één van de eerste beschermde zee-reservaten (incl. Klein Bonaire) ter wereld, de namen van de meeste duikplekken, de Bonaire regatta, het duiktoerisme, enz. enz. Ga langs de bijzondere locaties uit zijn leven en treedt letterlijk in zijn voetsporen.

Maar de game bevat meer onderwerpen: Welke rol speelde Bonaire in de tweede wereldoorlog? Waarom was hier een interneringskamp voor Duitsers en Oostenrijkers? Wat deden de Amerikanen bij Snip Airport?

Het moeilijkheidsniveau van deze game is gemiddeld. Een team doet er gemiddeld 2 uur en 15 minuten over, verhouding wandelen – rijden is 50/50

HET GING VERDER IN RINCON (RINCON IN TIJDEN VAN CHOLERA)

Na de lancering van de eerste Escape Game rondom Kralendijk kon een game over Rincon natuurlijk niet achterblijven. Vanaf 2020 is de wereld in de ban van een pandemie. Dit was zeker niet de eerste epidemie die de mensheid trof. In de 19de eeuw waren er regelmatig Cholera uitbraken, en hoewel het Bonaire vaak lukte om de ziekte buiten de deur te houden ging het in 1856 toch mis. De oorzaak: een fruitkoopman die het niet zo nauw nam met de regels… In deze Escape Game krijg je een goed beeld van de situatie van het oudste dorp van de Nederlandse Cariben en de impact van deze roekeloze kapitein.

Het moeilijkheidsniveau van deze game is gemiddeld. Een team doet er gemiddeld 2 uur en 15 minuten over, verhouding wandelen – rijden is 50/50

DE SPANJAARD DIE NIET VEROVEREN KON (EXPEDITIE BONAIRE 1642)

Met Expeditie Bonaire wordt weer een sprong terug in de tijd gemaakt. Je kunt de geschiedenis van Bonaire niet beschrijven zonder stil te staan bij de invloed van de West-Indische Compagnie, de tachtigjarige oorlog, de haringvangst in de Noordzee (behoefte aan zout), de slavernij, het Spaanse imperium en Peter Stuyvesant. Aan de hand van een waargebeurd verhaal waarbij de Spaanse gouverneur Ruy Fernández de Fuenmayor Bonaire probeert te veroveren wordt duidelijk waarom Bonaire zo’n grote strategische waarde had.

Het verhaal en het aantal te bezoeken locaties bleek te uitgebreid voor het concept van de eerste 2 games. Deze Escape Game is daarom een heuse tour geworden waarmee je zeker een dagdeel onderweg bent. Als subtitel heeft deze game: ‘Het alternatieve rondje zuid’. Heb je al vaker een rondje om de zuidpunt gereden dan zal deze game je nog verassen met o.a. een verborgen landhuis en de bijzondere duiding van bekende locaties

Het moeilijkheidsniveau van deze game is lager dan gemiddeld. Gemiddeld doet een team er 3 uur en 15 minuten over, verhouding wandelen – rijden is 25/75

TERUG NAAR DE BRON (MOORD BIJ ONIMA)

Met de aanduiding ‘EST. 1499’ is de marketing van de ABC eilanden altijd bijzonder geweest. Het impliceert dat de eilanden pas een historie kennen vanaf 1499. Hoewel er geen geschreven bronnen zijn van voor 1499 is er toch het één en ander te vertellen over deze periode. De Arawak-indianen die de Spanjaarden tijdens hun veroveringstochten op Bonaire aantroffen behoorde tot de Caquetios. Een volk dat ook op Curaçao en Aruba leefde. Archeologisch- en DNA-onderzoek op Aruba liet zien dat vóór de Caquetios weer een ander volk op de eilanden leefden. Verhalenverteller Frans Booi deed jarenlang onderzoek naar rituelen en spirituele kennis die nog steeds aanwezig is bij de inwoners van Bonaire.

De Escape Game Moord bij Onima neemt je mee naar het verre verleden en de mythologie van Bonaire. Het speelt zich deels af in het heden en deels in het verleden. Daarnaast zie je de enorme impact van de ‘ontdekkingen’ van Columbus en Vespucci op de inheemse bevolking. Deze route gaat voor een groot gedeelte over onverharde wegen en vereist een hoge auto (4×4, pickup, SUV) om bij de verschillende locaties te komen. Je wordt o.a. beloond met een bezoek aan de meest spectaculaire grot van Bonaire en schitterende uitzichten op de oostkust. Daarnaast ontdek je dat er meer herinneringen aan de Caquetios op Bonaire aanwezig zijn dan je aanvankelijk zou denken.

Bij het ontwerp van deze game is veelvuldig gebruik gemaakt van de verhalen van Frans Booi: Boynay Tey (Mythologie) en de Novelle ‘De Vervolgden‘ van Cola Debrot (Confrontatie Caquetio met de Spaanse veroveraars).

Het moeilijkheidsniveau van deze game is hoog. Gemiddeld doet een team er 3 uur en 15 minuten over, de game is vrijwel volledig met de auto.

HET EILAND IN DE ZON (HET GEHEIM VAN CALYPSO – FAMILIE GAME)

Bij de introductie is aangeven dat de invloed van Harry Belafonte op Bonaire beperkter is dan in veel media wordt vermeld. Maar in de game het Geheim van Calypso komt hij toch naar Bonaire! Als Lisa en Henry een bijzondere schatkaart vinden helpt Opa Harry ze op weg. Deze Escape game is een speurtocht door het centrum van Kralendijk naar de verschillende betekenissen van Calypso en een verborgen schat. Wie beter dan de ‘King of Calypso’ kan ze daar in begeleiden?

Het moeilijkheidsniveau van deze game is laag en specifiek voor kinderen vanaf 8 jaar. Gemiddeld doet een team er 1 uur over, de game is volledig wandelend.

En… DE BURGER DIE WON (DE GOUDEN VERRADER)

Soms zijn verhalen te leuk om niet te vertellen. Zo ook het verhaal van de Gouden Verrader. In deze korte game komen de hoofdpersonen uit Divers Paradise en Expeditie Bonaire 1642 even terug in een waargebeurd verhaal over een schipbreuk, een plantagewoning, een bekende politicus en een lid van de koninklijke familie. Een strijd tussen militairen en burgers leiden nog steeds naar het tastbare bewijs van de Gouden Verrader.

Deze gratis Escape Game is speciaal ontwikkeld om te kennis maken met de Escape Games en één van de vele toepassingen: augmented reality om beelden van vroeger te projecteren in het heden.

Het moeilijkheidsniveau van deze game is laag. Gemiddeld doet een team/persoon er 20 minuten over, de game is volledig wandelend.

Select your currency
USD Amerikaanse dollar (USD)
EUR Euro